10 + 1 szuper ötlet, hogyan legyél zöldebb rendezvényszervező

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

10 + 1 szuper ötlet, hogyan legyél zöldebb rendezvényszervező

Április 22-én a Húsvét mellett a Föld napját is ünnepeltük az idén. Közhely, de igaz, hogy a természeti környezet pusztulása már a 11. órában jár. Mit tehetünk mi rendezvényszervezők szeretett bolygónk megmentéséért? Ehhez adok tippeket zöld bejegyzésemben...

A világnapok egyike a Föld napja, 04. 22-én ünnepeljük. Még hogy ünnepeljük… Szegény Föld… Szegény mi… Vajon hányan sajnálkozunk így, majd ezt követően laza csuklómozdulattal kukázzuk a következő háztartási műanyaghulladékunkat? De mit tehetünk mi rendezvényszervezők, hogy ne legyen így? Egyáltalán! Tehetünk valamit a zöldebb Földért? Természetesen! 

Melyek azok az alapelvárások, melyet kutya kötelességünk megtenni a környezet védelmében mint kulturális szervezők, fesztiválszervezők, és mint magánemberek? Mert tennünk kell, hiszen kijelenthetjük, hogy forog a Föld a sírjában!

A tudósok azt mondják, visszafordíthatatlanok azok a folyamatok. Szomorú, de így van, hiszen számtalan bizonyíték utal erre. Sokunk fittyet hány erre, és mondvacsinált indokokkal mentik ki magukat. Általában úgy gondoljuk, velük ez nem történhet meg… mit tehetnénk, kevesek vagyunk a változáshoz… nem vagyok felelős mások cselekedeteiért… stbstbstb.

De „sok kicsi sokra megy”! Ha mindenki egyénileg megteszi a magáért, már nyert ügyünk van! Kommunikáld ezt a közösségeddel. Ne szórólapon – amikor csak lehet, kerüld a papírhasználatot, kommunikálj személyesen, vagy elektronikus csatornákon!

Gondolkodjunk közösségben! 

  1. Menedzselhetsz közösségi programokat, ahol beszélhettek a környezetvédelem fontosságáról. 
  2. A fesztiválokon, falunapokon helyet kaphat ismeretterjesztő sátor. Szervezhetsz kifejezetten erre az alkalomra rendezvényeket, ahol beszélhettek erről – legyenek az eseményeid interaktívak. Föld napi fesztivál, Víz napja, Fák napja, Állatok napja, mindenféle világnap, lehet mozgósítani az óvodásokat, iskolásokat, civil szervezeteket. Meghívhatsz ökológiai szakembereket, világjárókat, tartsanak érdekes előadásokat. Szólítsd meg a gyerekeket – nagyon fontos! 
  3. Ne tűrd el, ha a környezetedben szemetelnek!

10 + 1 szuper ötlet, hogyan legyél zöldebb rendezvényszervező

Példamutatás

  1. Nem csak a munkahelyen, a rendezvényeiden, hanem a privát életben is példát kell mutatnunk – de gondolom, fel sem merül benned ennek ellenkezője, hiszen mint rendezvényszervező, biztos vagyok a felelősségteljességedben! 
  2. Járd bringával, sétálj vagy tömegközlekedj. 
  3. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

A legtöbb településen van erre szolgáló konténer. Ha nem, a hulladékszolgáltatók biztosítják, hogy legalább a háztartási és a műanyagszemetet külön lehessen gyűjteni. 

  1. A munkahelyen is szelektíven tároljatok. Ha megteheted, nem ebrudalnak ki érte a feletteseid, járj elő jó példával, helyezz ki szelektív kukákat az irodában. 
  2. Dolgozz online, mint nyomtass.

Legyen zöldebb a fesztiválod!

  1. A rendezvényeiden kötelezd a szolgáltatókat, hogy ne ömlesztve gyűjtsék a szemetet. Pakolják különböző színű zsákokba a különböző anyagokat, vagy lássák el jól látható felirattal, ábrával, így a maligántól már homályosan látó, de környezettudatos vendégek sem tévesztik el, mit hova dobjanak.
    Légy kreatív, így a legifjabbak is örömmel válogatják, mit hova dobjanak.
  2. Gondoskodj elegendő szeméttárolási lehetőségről a rendezvény helyszínén, ne kelljen attól tartani, hogy „kifolyik”. 

10+1. Legyen szem előtt a kuka, ne rejtsd el!

Senki előtt nem titok hogy Laci bácsi, drága ezermesterünk milyen rendes ember. Rengeteget kirándul, bejárta az egész országot, látott már egy s mást. Nem kevés eldobált zacskót, konzervdobozt, PET-palackot, veszélyes hulladékot látott már a természet lágy ölén heverni. Ő például rendszeresített egy gyűjtőszatyrot (amíg lehet, kimossa használat után), ebbe gyűjt egy-egy túra alkalmával annyi hulladékot, ami belefér, majd elviszi a legközelebbi szeméttárolóig.  Mindig tele lesz… A Föld napján kap tőlem a szalonna mellé egy csokor újhagymát – köszönetül.

A Föld az egyetlen hely, ahol létezhetünk! Kívánok egyre zöldebb rendezvényeket!

 

Vissza

Címkék : érdekességek, rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: