Hogyan szervezz szabályosan tombolasorsolást a rendezvényeden?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan szervezz szabályosan tombolasorsolást a rendezvényeden?

Sok szilveszteri, újévi rendezvényen, bálon van tombola, ami nagyon jó, mert az emberek szeretnek játszani, nyerni. Be lehet hozni, fel lehet ajánlani nyereményeket, ez összehozza a közösséget. De milyen szabályok kötik a tomboláztatást?

A mulatság, bál, gála, farsang, táncos rendezvény szinte kötelező eleme a tombolasorsolás. Nyerni mindenki szeret! Sokan a fél karjukat odaadnák, ha Fortuna istennő akárcsak egy félmosolyt is vetne rájuk. De a sors szerencsekereke kiszámíthatatlan – van, aki nyer, van, aki nem. 

Megkérek mindenkit, alábbi sorokat olvasva mindenki őrizze meg a nyugalmát, és vérnyomásértékeit! ☺ Elöljáróban még annyit, saját véleményem az, hogy könnyíthetnének a szabályokon, de ha mindenben meg akarunk felelni, akkor ezek az előírások. 

Kezdjük a támogatással

A tombolatárgyakat a szervezők, a résztvevők mint magánember, illetve a vállalkozások ajánlják fel. A tombolából befolyt összeget nemes célra, általában a köz javára fordítjuk. Nem ritka, főleg összetartó kisközösségekben, hogy beteg gyermek kapja. 

Van, hogy a támogató vállalkozások önzetlenségét reklámtámogatással honoráljuk – az események meghívóján, a plakáton, szórólapon feltüntetjük, megemlítjük őket.
Ezekben az esetekben a rendezvényszervezőnek számlát kell kiállítania a reklámszolgáltatás fejében, és a felajánlott támogatást, ajándékot a számla értékén nyilvántartásba kell venni. (Ezt a könyvelés ráfordításként vezeti ki a könyvből.)

Ha semmiféle viszonzást nem kap a vállalkozó a támogatásért cserébe, akkor a támogatás nem számlázandó tétel, a támogatók részére igazolás, számla nem állítható ki sem a tárgyi, sem a pénzbeli felajánlásról. Már csak azért sem, mert itt szó nincs közhasznú (pl. egyház) szervezetről, sem közérdekű kötelezettségvállalásról. Utóbbi esetében beszélhetünk adományról, amúgy minden más felajánlás támogatás.

A magánszemély által tombolán nyert tárgyi nyeremény nem adóköteles, ha a sorsolás megfelel a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 16. §-ában foglaltaknak [szja-törvény 76. § (4) bekezdés] – a részleteket lásd alább, „bejelentésköteles játékok” link alatt.

Hogyan szervezz szabályosan tombolasorsolást a rendezvényeden?

Sorsolni csak pontosan, szépen, avagy mit mondanak a jogszabályok 

  • A tombola, mint tudjuk szerencsejáték, a bejelentésköteles játékok közé tartozik. A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény szerint a szerencsejátékkal kapcsolatos tevekénység csak a NAV Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának engedélyével bonyolítható le.
    De:
  • Nincs szükség fenti engedélyre, elegendő a bejelentési kötelezettség, ha az általad szervezett sorsolás nem folyamatos, a szelvényeket kizárólag a rendezvényeden résztvevők között árusítjátok, a jegyek száma nem éri el az 5 ezer darabot, és összértéke nem több, mint 500 ezer forint. Arra is figyelj, hogy a nyeremények fogyasztói áron számított összértéke a kibocsájtott tombolák összes értékének 80 százalékát ne haladja meg. 
  • Az, hogy nincs szükséged engedélyre, még nem jelenti azt, hogy nincs bejelentési kötelezettséged! 

A játékot a rendezvény előtt legalább 10 nappal be kell jelentened a NAV Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának. A bejelentéshez nincs formanyomtatvány. Mindenképpen tüntesd fel: a szervező neve (cég), lakóhelye (székhelye), fizetési számlaszáma, a sorsjegyek ára, a kibocsátásra kerülő sorsjegyek darabszáma, a sorsjegyek egyedi azonosítására alkalmas jelzése (sorozat, sorszám, stb.), a játék nyereményalapja, a játék nyerőosztályai, a nyeremények leírása és értéke, a nyeremény azonosításának, érvényesítésének és kifizetésének módja, a sorsolás helye, ideje és lebonyolításának szabályai. A bejelentés illetékköteles, illetékbélyeg formájában kell leróni az ellenértékét. 

  • Ha rendezvénysorozatot szervezel, és a tombolasorsolás különböző időpontokban és helyszíneken folytatódik, minden sorsolást be kell jelentened, és meg kell felelned a jogszabályi előírásoknak. 
  • Még nincs vége, szorri. A felügyeleti ellenőrzésért igazságszolgáltatási díjat kell fizetni, a sorsolás előtt 10 napon belül. Ez a tombola nyereményalapjának 1 ezreléke, minimum 5 ezer, maximum 500 ezer Ft.
  • A játék lebonyolításáról és az ajándékok átviteléig tartó határidő lejárta után 30 napon belül végelszámolást kell készíteni, és benyújtani a Szerencsejáték Felügyelethez. A végelszámolásban tüntesd fel a kibocsátott, játékra jogosított és az eladott sorsjegyek számát, a játékból származó bevételt, a nyereményalapot, az állammal szembeni befizetési kötelezettségek teljesített összegeit (át nem vett nyeremények esetén játékadó, ellenőrzési díj), a játékosoknak átadott nyeremények értékét. 

Ne felejtsd el csatolni a sorsolásról készült közjegyzői okirat hiteles példányát is. Mert ugyi a sorsoláson közjegyző jelenléte kötelező. 

Nem egyszerű, az szentigaz! De megéri! Művelődésszervezőként látni, micsoda lelkesedéssel állnak az emberek egy jó ügy mellé… Felemelő és katartikus! Az előkészületek, a játék, az izgalom, a közös élmények igazi csapatépítő foglalatosságok: a szerencsés tombolanyertesek gyermeki örömmel vonulnak ki jussukért, a hoppon maradtak gratulálnak – valljuk be, kissé kényszeredett mosollyal. És tudni, hogy a befolyt összeg jó helyre kerül… 

Laci bácsi mindig nyer! Én nem tudom, hogyan csinálja, de volt eset, hogy egymás után háromszor húzták az ő sorszámait. Harsogott is a „bunda…”! Laci bátyánk amúgy is szeret mosolyogni, de amikor nyer a tombolán, pontosan ráillik a mondás: ha nem lenne füle, körbeérné a fejét a szája. 

Tudjátok, milyen nagy Forman rajongók vagyunk. Így ide kívánkozik a következő filmrészlet is. Ezen mindig jót kacagunk! 

Sok szerencsét!

 

Vissza

Címkék : tudástár

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: