Mi az a zajszint?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mi az a zajszint?

Mennyire lehet hangos a szabadtéri rendezvényed? Mit mond a zajrendelet? Van-e pontos szabályozás? Mi az a határérték, ami már káros az emberre? Ezekre a kérdésekre keresem a választ legújabb blogbejegyzésemben…

A Zene, a Decibelek, a Rendeletek meg a Silente Disco

A rendezvények legtöbbjén helye van a zenének, sőt, a zenebonának is, még ha nem is kifejezetten zenei a fesztivál. Ez nem baj, hiszen a jó hangulathoz remekül passzolnak a fülbemászó melódiák, a pergőbb ütemű, impulzívabb zene, a visszafogottabb vagy dübörgő decibelek. A komoly, hivatalos rendezvények ünnepi atmoszférája is megágyazható a megfelelő zenével. De vajon hol a decibelhatár?

Az összes eseményben és vigalomban közös, hogy a harsogó, túltolt hangerő tönkrevághatja az egész miskulanciát, akkor is, ha amúgy az énekes, a zenekar és a hangosítás is kiváló. 

Gyermeknappal kapcsolatos cikkemben említettem a zajszintet. Úgy gondoltam, ez a téma maga megér egy misét.

Csendesedj, csitulj, ne félj a csendtől!

Amondó vagyok, attól, hogy a zene szerelmesei vagyunk, van létjogosultsága a csendesebb rendezvényeknek is. Ahol nem hallatszik semmi más, mint duruzsolás, zsongás, a beszélgetés moraja, és fel-felcsilingelő nevetés. Sok rendezvényen tapasztalom, hogy a szervezők félnek a csendtől, mindig kell, hogy szóljon valami. Az én véleményem, hogy a fülnek és a léleknek is  jó, ha egy kicsit "megpihen", aztán újra szólhat a zene a hagszórókból!

A rendezvényszervezésből ne maradjon ki a zenés produkciókat tálaló művészekkel, szolgáltatókkal a decibelekről való egyeztetés!

Van az a határ

Szerencsére van egy zaj- és rezgésterhelési határértéket szabályozó rendelet, mely kapaszkodónak remek. Ebben találunk egy 1-es számú mellékletet, melyben „Az üzemi és szabadidős zajforrások zajterhelési határértékeiről” infót szerezhetünk.

Azt tudni kell, könnyűzenei koncertek esetében akár több száz méter távolságban is számíthatunk 55 dB feletti zajterhelésre, száz méteren belül ez akár a 65 dB-t is meghaladhatja. 

A zajteher csökkenthető a zajvédő sátrak, a hangfalak, a színpad és a nézőtér optimális pozicionálásával, de a mély hangoktól ez sem véd számottevően, főleg, ha a zaj frontjában állsz.

A zaj káros az egészségre

Az ártalom mértéke a hang erősségétől, a hangmagasságtól, időtartamától, nemtől és kortól, egyéni érzékenységtől, fülbetegségektől függ.
A zajszennyezés akkor is probléma, ha alacsonyabb a mértéke, de tartósan jelen van. 

A zajszennyezés nem csak a hallószervre, az idegrendszerre, hanem az egész szervezetre negatívan hat.  

A levego.hu szerint a zaj következményei:

  • „ 40-60 dB: pszichés zavarok: koncentráló képesség csökkenés, fáradság-érzés (megszokható, nincs károsodás)
  • 65-75 dB: vegetatív zavarok: vérnyomás nő, anyagcsere fokozódás, stb. (nem szokható még nincs károsodás)
  • 75 dB felett: hallásromlás 
    • fejfájás, álmatlanság, fülzúgás, átmeneti hallásküszöb emelkedés
    • szubjektív tünetek csökkennek de 4000 Hz-nél maradandó kiesés
    • magasabb frekvencián kiesés
    • utolsó szakasz: dolgozó is észreveszi minden frekvencián hallásküszöb emelkedés

A 120-130 decibelt elérő erős hangoktól egyszeri behatásra is visszafordíthatatlanul károsodhatnak a hallósejtek, de ha nap, mint nap 85 decibelnyi értéknél nagyobb éri a fület, az is halláscsökkenést idéz elő. Ez utóbbi igen alattomosan működik, mert a halláscsökkenés mindig a 4000-6000 hertz tájékán, a magas hangoknál kezd kialakulni, ami a beszédértést nem befolyásolja, tehát megvan rá az esély, hogy az áldozat észre sem veszi, csak amikor a frekvenciatartomány kiszélesedik, és a mélyebb hangokat – így a beszéd hangjait is – érinti.”

Szintén a lapról hozott hozzávetőleges zajszintek sora dB-ben:

  • „Levélsusogás 10 dB
  • Óraketyegés 20 dB
  • Halk rádiózás 50 dB
  • Társalgási beszéd 60 - 70 dB
  • Hangos beszéd 70 - 85 dB
  • Kiabálás 80 - 100 dB
  • Zongora 60 - 95 dB
  • Nyomdai szedőgép 95 dB
  • Faipari marógép 95 -103 dB
  • Légkalapács 105 dB
  • Légköszörű 115 - 116 dB
  • Kézi köszörű 104 - 106 dB
  • Négymotoros repülő 3 m távolságból 120 dB
  • Léglökéses repülő 3 m távolságból 135 - 140 dB
  • Fájdalomküszöb 130 dB”

Ha mindez nem elégítette ki a kíváncsiságod, megtekinthetsz egy összefoglaló anyagot, melyben a szabadtéri rendezvények zajhatásainak mérési eredményeiről találsz egy röpke összefoglalót, és olyan kérdéseket, melyek rámutatnak, hogy hiányzik a kellően pontos szabályozás.  

Mi az a zajszint?

Edinburgh-ben betiltanák, mert túl hangos a „csendes” diszkó?

Viszonylag újszerű és egyelőre különlegesnek számító megoldás a Silent Disco. Ez nem más, mint egy fejhallgatós buli. A publikum megvásárolja a belépőt, ebben benne van a vezeték nélküli fejhallgató bérlésének ára; éppúgy, mint a moziban a 3D-s film vetítésénél a szemüveg. A fejhallgatón keresztül a publikum akár két, egyidőben folyó műsorból is kedvére választhat. 

Bevallom – igaz egyelőre személyes tapasztalatok híján –, nekem ez a fülhallgatós buli kirekesztő és személytelen. Mit mondjak… A 2018-as Fringe Fesztiválon készült videó sokat elárul. 

Számomra kimondottan bizarr, hogy zenei aláfestés nélkül táncolnak, tombolnak emberek. Viszont valóban tökéletes megoldás nagy létszámú szabadtéri rendezvényeken, ahol korlátozottak a lehetőségek (zajszint betartása).
A zenei élmény is tökéletes lesz, és kizárólag a publikum részesülhet nagymértékű zajszennyezésben, ha nem fékezi meg saját kezűleg a fülhallgatót. 

Nagyobb zenei fesztiválokon (Volt Fesztivál, SzegedRocks, Balaton Sound) már bemutatkozott ez a technológia. Tavaly a KiskőrösFeszt Buliarénájában is fejhallgatós történetet vezényeltek le a szervezők. 

Akad, ahol beszüntetnék a fülhallgatós partikat. Edinburgh-ben például. Ott rendkívül népszerűek a Silent Disco lány- és legénybúcsúk – jópáran harsogják együtt a dalokat a füles-énekessel. Ez rettentően szúrja a képviselőtestületi tagok szemét, illetve fülét, hiszen egy csokornyi jókedvű ember hujjogatása nem kimondottan csendes mulatság – hiába, hogy hallható zene nincs.

Ráadásul balesetveszélyes – bizonygatják –, hiszen a fülesen keresztül nem hallják az érintettek a közeledő járműveket. Van igazság ebben…

Polihisztorunk, Laci bácsi mestere a hangkeverő pultnak. IS. Biztos kézzel nyúl a gombokhoz, kapcsolókhoz, ha ő a karmester, tuti hogy a hangtechnika hibátlan. Amikor megmutattam neki egy Silent Disco videóját, szívott egyet az orrán, majd kis csend után megkért, nézzek utána, hol lehet kipróbálni. Hiába. Laci bátyánk nem áll a fejlődés útjába, és hajlik a kompromisszumra.

Pompás zenés mulatságot!

 

Vissza

Címkék : tudástár, rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: