Remek kreatív játszóházi ötlet farsangra

Kategória: Kreatív | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Remek kreatív játszóházi ötlet farsangra

A farsangi rendezvényeken a színpadi programok mellett jó ötlet kézműves játszóházzal lefoglalni az aprónépeket. Hiszen ha a gyermek unatkozik, akkor könnyen hazarángatja apát és anyát. Mi pedig azon dolgozunk, hogy minél többen legyenek a télűző mulatságon és mindenki remekül érezze magát. Ezért mutatok most neked egy kipróbált kézműves ötletet...

Farsangra zajkeltő, dióból

Sajnos nem találtam saját fotót róla, de a Pinteresten találtam hasonlót.

10 db diót vágjunk ketté úgy hogy a vájathoz egy éles kést teszünk, kicsit belenyomjuk, hogy ne mozogjon és egy kisebb kalapáccsal apró ütésekkel széttörjük a diót. Így mind két fele egész marad. A belsejét kikaparjuk, majd a féldió közepére egy lyukat ütünk, vagy fúrúnk, úgy, hogy a dió alját egy kemény lapra tesszük és kézi vékony szálú fúróval lassan közepét kilyukasztjuk vagy egy vékony szöget helyezve a közepére apró kalapács ütésekkel kiütjük.

Ezeket én szoktam előkészíteni a farsangi játszóház elején előzőnap a minden egyes gyermeknek.

Majd lehet egyszerű spárgára, vagy kerekre hajlított vastagabb drótra ráfűzni úgy, hogy a két fél dió kőzzé egy - egy fa golyót fűzzűnk, hogy zajosabb legyen ha rázzuk!

Remek kreatív játszóházi ötlet farsangra

Dió helyett sörös kupakokat is használhatsz ezen az elven. Egy kicsit újrahasznos, környezettudatos lesz a rendezvényed.

Régiségben a zajkeltő eszközöknek nagy jelentőségűk volt farsankor, újévkor. Úgyanis azt gondolták, hogy ezzel elijesztik a rossz szellemeket, betegségeket terjesztő lelkeket.

(Tűzijátékkal nem összetéveszthető! Mert régen saját kézzel, természetes anyagokból összerakott zajkeltők léteztek!) 

A cikk szerzője Török Eszter, népi kismesterségek oktatója és játszóház vezető. Ha nincs kapacitásod a játszóházzal foglalkozni, Eszter szívesen segít neked farsangi játszóház vezetésében.

Közvetlen elérhetősége: csutkaeszti@gmail.com

Vissza

Címkék : farsang

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: