Hogyan teheti a kisbíró jó hangulatúvá a szüreti fesztivált?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan teheti a kisbíró jó hangulatúvá a szüreti fesztivált?

A te szüreti mulatságodon kisbíró vagy más szpíker viszi a prímet? Esetleg te magad vagy egy személyben a szervező, a koordinátor és a „rendezvény hangja”? Szerintem minden pénzt megér, ha népművelőként, a rendezvényeid szervezőjeként nem te vállalod ezt a nehéz bár hálás feladatot, mint a szüreti műsor vezetése. Bízd a kisbíróra!

Sajnos megint elmúlt egy nyár, de bánja kánya – izzasztó, forró nyarunk volt!
A 30 napos időjárás-előrejelzés szerint hamarosan beköszöntenek a talajmenti fagyok, de csapadék elvétve lesz. Ez remek hír minden rendezvényszervező, népművelő és kulturális menedzser számára, mert jó ideig tető, illetve szabad ég alá hozhatóak még a szabadtéri fesztiválok. Itt van rögtön az egyik legjelentősebb közösségi eseményünk a szüret, és koronája a kötelező és népszerű szüreti fesztivál.

Gondolom leszerveztél már pár közösségi összejövetelt és tudod, minél több feladatot szervezel ki, annál könnyebb dolgod lesz. Ha kisbírót fogadsz, nem kell tetőtől-talpig azon stresszelned mi lesz, ha nem ül a poénod vagy elakad a szavad, mert leblokkoltál Pista beszólásán (aki persze megint tajt részeg már a vigalom elején). Elengedheted magad, felszabadultan élvezheted a munkád gyümölcsét. No meg a szőlőt, mustot. 

Ha esetleg nincs tipped, hogyan dobd fel a szüreti vigalmadat, olvasd el korábbi cikkünkben, hogyan sikerülhet minél szenzációsabban a szüreti felvonulásod.

Hogyan teheti a kisbíró jó hangulatúvá a szüreti fesztivált?

A szüreti felvonulás hopmestere

A szüreti mulatságokon egyre gyakrabban látni kisbírót a hopmester szerepében. Igaz neki nem bot, hanem dobverő van a kezében, és nem a levegőt táncoltatja vele, hanem a nyakában lógó dobot csépeli. Rögtön megjegyezném, hogy létezett kisbírói pálca is – sőt, ez volt a hivatalos jelkép.

Látod lelki szemeid előtt, ahogyan a kisdobot üti? Remek! Ha hallod a dobpergést, még jobb! De ki volt anno a kisbíró, és milyen a jó kisbíró?

Mire volt jó anno a kisbíró?

A kisbíró mindenre jó volt. A falu szolgája, a hivatali helyiségek takarítója, fűtője – szerepe helységenként más és más. Volt, hogy őrködött és akadt, amikor különösen fontos feladatokat (népszámlálási, választási jegyzékek előkészítése…) bíztak rá.
Hívták dobosnak, gornyiknak, plájának, város cselédjének, és gyakran szállt a poszt apáról-fiúra.

Általánosságban elmondható, hogy a település mindenese, amolyan tedd ide tedd oda, falu szolgája volt. Talpraesett, közösségi ember, akit mindenki ismert. Bizalmi státusszal bírt, hiszen gyakran belátott a kulisszák mögé. A falu szeme, füle, és a hivatal meghosszabbított karja.

A kisbírók fizetsége pofátlanul kevés volt. Hogy ne intsenek búcsút idő előtt a községháza kapufélfájának, engedélyezték, hogy saját zsebre magánjellegű hirdetéseket is közzétegyen. 

Kisbírót a szüreti menet élére!

Kivételezett helyzetben vagy, ha a saját berkeidben akad kisbíró, hiszen így sokan ismerik. A jó kisbíró népszerű, magával ragadja a közönséget, esélyt sem adva arra, hogy ne sikerüljön jól a szüreti vigalom. Ha nincs „saját” kisbíród sem probléma, hívj nyugodtan „idegenből” hiszen ők olyan előadóművészek – még ha amatőrök is – akik vérprofin értenek ehhez, ráadásul szívből csinálják. Persze nem árt informálódni.

Érdekességképpen megjegyzem, Csókán Nemzetközi Kisbíró Fesztivált is rendeznek!

Miért jó neked a kisbíró…

  • A jó kisbíró aranyat ér, a te jobbkezed.
  • A falusi fesztiválok tudora, hagyományőrző karnagya.
  • Rábízhatod a hangulatfelelősi címet, a mulatság egyes állomásainak felvezetését, a programsor egyre feljebb ívelő folytonosságának fenntartását. 
  • A jó kisbírónak van stílusa, kitűnő humorérzéke, empatikus, magabiztos. 
  • A szüreti fesztivál egyik alapeleme az irónia és a pikantéria. A belevaló kisbíró olyan virágnyelven mondja meg a tutit, hogy azzal nem sért meg senkit, és a sikamlósabb tréfát úgy csomagolja be, mintha rajta lenne a tizenhatos karika. Csak az érti, akinek értenie kell. ;)
  • Nem olvassa, hanem tudja a szöveget – dicséretes, ha ezt versikékben, rímekben teszi.
  • Nem részegedik le a szüreti mulatság végére, mert hiába szüret, must, bor, kontyalávaló: munkában nem ismer tréfát.
  • Nem lehet zavarba hozni, ha „beszól” a publikum, frappánsan és viccesen kivágja magát – a felvonulók legnagyobb mulatáságra. 

Laci bácsi halad a korral…

Nem titok, Laci bátyánk gyakran okoz még számomra is meglepő pillanatokat, pedig ismerem. Szerettem volna megfogalmazni valahogy maibb nyelven, ki is a kisbíró manapság. Az öreg mellettem valami drótokat bogozgatott majd elunva a tippjeimet fel sem nézve megszólalt: „Ki a kisbíró? Szerintem a kisbíró amolyan falusi influenször – így mondta, ö-vel – add oda légy szíves a csípőfogót.”

Hát… Odaadtam a csípőfogót. Nem is tudom, mire mennék az öreg nélkül…

 

Vissza

Címkék : érdekességek, szüret

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: