Hogyan kaphatsz kárpótlást, ha a fellépő művész átver? Jogi tanácsok kulturális szervezőknek

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan kaphatsz kárpótlást, ha a fellépő művész átver? Jogi tanácsok kulturális szervezőknek

Dr. Makó Klaudia webügyvéd

Jártál már úgy, hogy nem jött el a fellépő a rendezvényedre? Vagy órákat késett és emiatt borult az egész program? Esetleg olyan részeg volt, hogy még a mikrofont sem találta meg? Ezek bosszantó dolgok, hiszen te a lelkedet kiteszed, hogy tökéletes legyen minden. Megvéd-e egy jó szerződés? Hogyan érvényesítheted a benne foglaltakat?

A válaszokat megtudod Dr. Makó Klaudia ügyvédnővel készült interjúmból, aki a webugyved.hu  oldalán keresztül, interneten nyújt ügyvédi szolgáltatást.

- Először is kérem, mutatkozzon be és mutassa be röviden szolgáltatását!

- 2013-tól praktizálok ügyvédként, a webügyvéd ötlete már ekkor, 2013 végén megfogalmazódott bennem és 2014-re egy elég jó és használható weboldalt sikerült összehoznunk.

A webügyvéd szolgáltatásom lényege, hogy bizonyos jogi szolgáltatások nem kívánnak meg személyes találkozást az ügyvéd és az ügyfél között, ezért azokat hatékonyabban és nem utolsó sorban olcsóbban is el lehet látni. Az internet miatt pedig most már gyakorlatilag bárki bármikor kérhet tanácsot jogi ügyében, nem kell "elmenni" egy ügyvédhez

A 2018-tól hatályba lépő új ügyvédi törvény az online jogi szolgáltatások lehetőségét is bővíti, amit én a magam részéről csak üdvözölni tudok.

- Olvasóim a fellépő művészekkel minden esetben megbízási szerződést kötnek. De vajon mennyire védi meg őket ez, mennyire bízhatnak benne?

- Fontos, hogy védjük a feleket, ezért elengedhetetlen, hogy jó szerződéssel rendelkezzenek. A jó nem feltétlenül azt jelenti, hogy hosszú, inkább azt, hogy minden, az adott ügyletre jellemző, fontos kitétel szerepeljen benne.

Én például ezért nem, vagy csak ritkán ajánlom a különféle megbízhatatlan oldalakról letöltött mintákat, mert érdemes ezeket személyre szabni, egy kicsit rá kell költeni - nem sokat, az online okiratszerkesztés, szerződés írás a webügyvédnél például 20.000,- Ft-tól elérhető, de ez a kis összeg később sokkal nagyobb károktól tud megóvni minket.

- Ha a fellépő nem teljesíti a rá vonatkozó részt, például a művész nem megy el a fellépésre, akkor érdemes-e bírósághoz fordulni?

- Amennyiben a fellépéssel kapcsolatos szerződést a fellépő nem teljesíti, mindenképp helye lehet a károk megtérítésének. Amennyiben a kárösszeg 1 millió Ft alatt van, úgy bírósági per helyett fizetési meghagyást kell kezdeményezni, ezt elektronikus úton tudják megtenni a jogi személy ügyfelek, de persze mi ügyvédek is tudunk benne segíteni. Ha a fizetési meghagyást a másik fél átveszi a postán, de nem nyilatkozik rá, a meghagyás jogerős lesz és végrehajtható. Amennyiben nyilatkozik és a tartozását vitatja, akkor alakul perré az eljárás.

- Milyen költségei vannak egy ilyen eljárásnak?

- A fizetési meghagyás közjegyzői díja a követelés 3%-a, ezt kell további 3%-kal kiegészíteni, ha perré alakul. Az ügyvédi munkadíjak változóak.

- Mennyi idő után várható ítélet?

- Amennyiben a pertárgy érték 1 millió Ft alatti, a bíróság az ún. kisértékű perek szabályai szerint jár el, ami azt jelenti, hogy maximum 3 tárgyalást tarthat, így viszonylag gyors döntés várható, az sem ritka, hogy már az első tárgyaláson ítélet születik.

- Mit tud ilyenkor a webügyvéd tenni? Miben tud segíteni?

- Irodánk az Önök ügyfeleinek online tanácsadásban, okirat szerkesztésben tud segíteni, de természetesen ellátunk peres képviseletet is.

- Ha olvasóimnak jogi segítségre van szükségük, hol találják meg Önt?

Elérhetőségeink:

webugyved.com

www.facebook.com/webugyved

https://www.youtube.com/ingyenugyved

- Köszönöm az interjút!

Az én véleményem az, hogy a kulturális szférában dolgozók és a szolgáltatók között a legfontosabb a bizalom. A szervező bízik benne, hogy minden a megbeszéltek szerint, időben és magas színvonalon fog teljesülni. A fellépő pedig bízik benne, hogy a fizetés időben fog teljesülni.
Az alapos szervező nem csak a szolgáltatás díjazása miatt dönt egy produkció mellett. Gyakran az olcsóbb lesz a drágább. Érdemes megnézni, van-e komoly referenciája a művésznek. Mit írnak róla a közösségi oldalakon? Milyen a híre a szakmában? Számtalan sztorit mesélhetnék „nagy nevekről”, hírességekről, akiktől messze nem az elvárt teljesítményt kapta sem a szervező, sem a közönség.
Olyan véleményt is hallottam szervező barátaimtól, hogy ők évről évre a jól bevált, ismert fellépőkkel dolgoztatnak, őket hívják meg. Hiszen, aki már egyszer letette a névjegyét az asztalra, abban már ritkán csalódnak.
Mi a te véleményed? Ért már téged is kellemetlen meglepetés? Oszd meg velünk! Írd meg kommentbe!

 

Vissza

Címkék : tudástár, jogszabályok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: