Hogyan ne tedd tönkre magad, ha irodai munkát végzel?

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan ne tedd tönkre magad, ha irodai munkát végzel?

Minden hivatásnak megvannak a maga szépségei, és árnyoldalai – gondolok utóbbi esetében a foglalkozási ártalmakra. Egy rendezvényszervező sokat ül az irodában, hiszen a fesztiválszervezés, a különféle kulturális programok tető alá hozása az irodában (is) zajlik. Az irodai munka nem nehéz fizikai, de bizony megvannak a maga hátulütői! Hogyan maradj egészséges, és miként előzd meg a torzuló torzót és kifacsart végtagokat? Olvass, remélem, segít ez a pár ötlet!

Az irodai munkát végzők körében gyakoriak a gerincbántalmak, melyek idővel állandósulnak – hacsak nem teszünk ellene idejében! Mivel a szervezetünk szervrendszerekből áll, de egy egész, minden összefügg mindennel – ne lepődj meg, ha egyre több testrészed zsibbad, fáj, hamar fáradsz, és nehezedre esik a koncentráció. Ráadásul azzal is tisztában vagyunk, hogy komolyabb gondokkal, például keringési rendellenességekkel is számolhatunk, hacsak…

„Húzd ki magad! Ne feküdj a füzetre! Emeld a fejedet!” Még itt csengenek a fülemben a gyerekkori intelmek, és amikor az adminisztratív irodai munkákkal viaskodva olykor eszembe jutnak, ki is húzom magam böcsülettel! De aztán újra teljes gőzzel a feladataimra koncentrálok, és ismét púposra görnyedek…
„Seprűnyelet kötök a hátadra – vélem újra hallani…” Ismerős? 

Monitormagasság, fényerő

A monitormagasság és a képernyő fényerősségének helytelen beállítása, a pocsék irodaszék, a rossz gépelési technika okozta kényszertartások „kamata” nyaki, tarkó-, derék- és csuklófájdalom, látásromlás, fejfájás lehet. Képernyővédő? Hasznosságáról megoszlanak a vélemények. Hajlamosak vagyunk belefeledkezni a munkába, pedig muszáj szünetet tartani, megmozgatni elgémberedett tagjainkat. Számtalan praktikus ötlet segít bennünket ebben.

Szemtorna, műkönny, páratartalom 

Mint a kígyó, meresztjük tekintetünket a monitorra és elfelejtünk pislogni. Szokd meg, hogy többet pislogsz! A szemünk is meghálálja a tornát, nyugodtan forgasd a szemeid – végezz szemtorna gyakorlatokat.
Igyál sokat (vizet!), és párásíts, ha száraz a levegő.

Hogyan ne tedd tönkre magad, ha irodai munkát végzel?

Klíma?

Örök vitatéma… Érthető, hiszen nem vagyunk egyformák.
Mindenesetre a munkáltató számára miniszteri rendelet írja elő a helyiségek, terek hőmérsékletét illető kötelező körülményeket, melyekre persze a kutya sem ügyel, figyel…

Személyre szabott irodabútorok

Az íróasztal, a szék a te munkaeszközöd. Muszáj, hogy kényelmes, megfelelő méretű és formájú legyen. Léteznek állítható asztalok – ha teheted, dolgozz olykor állva. Jó dolog a csuklótámasz, a térdeplőszék.

A fit-ball labda, azaz ülőlabda, a lapos, levegővel töltött billegő-párna remek gerincizomerősítő segédeszköz, ráadásul használata fogyaszthat is! Összetett mozgásra kényszeríti azokat az izmokat, melyeket nem, vagy éppen súlyozottan használunk – kivédve ezzel a bemerevedett kényszertartást.  

Nehezen tudok elképzelni egy banki ügyintézőt, aki a labdán folyamatosan egyensúlyozva dolgozik – de miért ne… Azokban az irodákban, ahol szó lehet efféle reformokról, mert nyoma sincsen ügyfélnek, simán lehetne alkalmazni. (Jutottak eszembe a Google irodái…)

Szünet, szünet, szünet!

Állj fel, sétálj, gimnasztikázz! Nem kell csatakosra izzasztanod magad, de adj lendületet a keringésednek, és mutasd meg az izmaidnak, hogy még élnek!
Egyébiránt jogszabály írja elő, hogy a képernyő előtt dolgozókat óránként tíz perc szünet illet meg! Ha a magad ura vagy, akkor is tartsd be! 

No nasi!

Ugye, ezt nem kell részleteznem? Ha mindenképpen rágcsálni akarsz, legyen az répa, zeller, almaszeletek.

Hogyan ne tedd tönkre magad, ha irodai munkát végzel?

Van élet az irodán túl is

A rendezvényszervezés szintén izgalmas, és szó szerint mozgalmas része, amikor nem a klaviatúra felett szervezkedsz, intézkedsz, hanem kimozdulsz a négy fal közül. Nem kell mindig négykerék – ha teheted pedálozz, menj kerékpárral! Ha tömegközlekedési eszközzel utazol, szállj le egy-két megállóval a cél előtt – ez is több, mint a semmi! 

Szabadidődben, mozogj annyit, amennyit csak tudsz! Hidd el, meghálálja magát!

Laci bácsink, százezermesterünk, amikor arról faggattam, mit sportol, összevonta szemöldökeit, és így felelt: „Ősszel ások, télen lapátolok, tavasszal vetek, nyáron kapálok, vasárnaponként is megvan a testmozgás: az első üveg sört a jobb, a másodikat a bal kezemmel emelgetem.”

Te mit javasolsz? Vannak tuti tippjeid?

 

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: