Illem és protokoll járvány idején - interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Illem és protokoll járvány idején - interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

Hogyan illik viselkedni járvány idején? Miben változik a hivatalos érintkezés protokollja a rendezvényeden? Hogyan köszönjünk? Mire figyeljünk az online konferenciák szervezésénél? Ezekre a kérdésekre kapunk választ Görög Ibolya protokoll szakértőtől a vele készített interjúban.

Görög Ibolya protokoll szakértőt és írót már jól ismeri a Fesztiválszervezés Blog közönsége. Először hadd tegyek fel néhány személyes kérdést: Hogy szolgál a kedves egészsége? Hogyan élte meg ezt a nehéz időszakot? Mivel töltötte idejét a karantén alatt?

 

De kedves, hogy kérdezi!! Köszönöm, teljesen jól vagyok. Amit fájlaltam, hogy a tavaszi előadásaimat mind lemondták, sokat áttettünk őszre. Az előadások nélkül nyugdíjas az életem. Délig mindig van mit csinálni, hol szekrényt pakolni, hol főzni, hol írni cikket, ezt-azt, de délután lazulok. Úgy érzem, „papírom van róla”, hogy lustálkodhatom (olvasás, filmnézés). Reggelenként még hajnalban a járvány alatt is kimentem járni egyet, esténként szobabiciklizem.

 

A járvány kitörésekor az első dolog a hétköznapokban az üdvözlési formák megváltozása volt. Elmaradt a kézfogás, ehelyett volt, aki a könyökét érintette össze, mások az öklüket nyújtották. Most, hogy egy kicsit enyhítettek a korlátozásokon már van, aki a kezét nyújtja, a megszokott módon. Néha elég vicces jeleneteknek vagyok szemtanúja, mintha "kő-papír-ollót" játszanának a felek. Mi a véleménye, jelen interjú idején, 2020. júniusában, melyek az elfogadott köszönési formák a hétköznapokban és a hivatalos alkalmakkor?

 

Igen, azonnal reagáltak az emberek. De mégis mindenki érezte, hogy valami jelzés kéne a találkozáskor a kézfogás helyett. A könyök összeütés nagyon nevetséges, még a politikusok is mosolyogtak közben. Nyilván komolytalan. Nekem nagyon tetszett a két tenyér összeérintése és kis meghajlás, vagy a szívre tett jobb kéz.  De a legegyszerűbb és legfontosabb, az a szemkontaktus. Mindig is mondtam, hogy a kézfogásnál sokkal fontosabb, hogy ránézzek az illetőre, illetőkre. Tehát bólintok, rámosolygok. A kézfogás biztosan percek alatt vissza fog térni a szokásainkban, már a politikában, közéletben látjuk is. Remélem, hogy az indokolatlan puszilkózás, ölelgetés viszont nem. Mert ugye mi volt a járvány előtt? Ott ült egy bulin 20 fiatal, jött a következő és mindenkit végigpuszilt anélkül, hogy tudta volna, hogy hívják.  A nagymama biztosan megöleli az unokáját, meg is puszilja, ez természetes. És egy izzó randit is csók zár le, ennek is helye van. De egyébként minek?

Illem és protokoll járvány idején - interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

Sokan viselünk maszkot, van ahol kötelező, van ahol nem. A hivatalos érintkezés során milyen esetekben kötelező és mikor elhagyható a maszk használata?

A maszkot célszerű hordani. Üzletekben, rendelőkben, bankban, tehát olyan zárt helyeken, ahol sokan megfordulnak, kell is hordani. A hivatalos érintkezésben elhagyjuk, hiszen a kommunikációban szerepe van az arcjátéknak is. Nem tudom elképzelni, hogy egy üzleti tárgyaláson maszkban ülnek a felek. Bár sokszor látjuk, hogy egy-egy nemzetközi tanácskozáson, konferencián, parlamentekben többen maszkban ülnek, ezzel nincs is semmi baj. Mondjuk azért érdemes elgondolkodni, hogy milyen is legyen az a maszk.

 

Talán az első rendezvények, amelyeket kulturális szervező olvasóimnak meg kellett szervezni, a Trianoni megemlékezések voltak. A koszorúzási protokollról már írtunk az ön könyve alapján. Kérdésem, hogy miben változtatta meg a Covid helyzet a koszorúzási események lebonyolítását? Mire kell a szervezőknek figyelni egy ilyen esemény kapcsán?

 

A ceremóniarend nem változik. Amit szervezőként célszerű megtenni, felhívni a figyelmet a távolságtartásra (az a bizonyos másfél méter). Ezt a koszorúzás menetében– tehát vonulás, koszorú elhelyezés, távozás – gond nélkül biztosíthatják, hiszen egyébként sem mennek közel ilyenkor egymáshoz. Inkább a nézők sorait kell lazítani.

Illem és protokoll járvány idején - interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

 

A karantén ideje alatt sok megbeszélést, konferenciát online tartottak meg. milyen speciális illemtana van ennek?

 

Sokszor megírtam, elmondtam már, hogy egy tárgyalóasztalnál, elnökségben fontos, hogy a szék közepétől a következő szék közepéig 70 centit minimum tartani kell. Most, a járvány miatt javaslom, hogy 80 centinél ne legyenek közelebb a székek. Tehát élő tárgyalásnál, konferenciánál ezt tartsuk. Apróság: csak zárt üvegben helyezhetünk fel az asztalra vizet, a poharat pedig szájjal lefelé, szalvétára kell helyezni. Biztosan észrevették, hogy a járvány idején televíziós beszélgetős műsorokban sem egy pohár vizet tesznek a vendég elé, mint régebben, hanem egy bontatlan üveget kapnak. Ilyenkor nyilván „illik” üvegből inni.

Az online kapcsolatok protokolljáról most gyűjtöm az anyagot, külön meg fogom írni. Most röviden pár dolgot érintenék. Ha otthonról dolgozunk és telefonon vagy skype-on beszélgetünk ügyféllel, partnerrel, ne üljünk forgó fotelben, mert ha a fenekünkkel ide-oda mozgunk, a beszédünk is „lazává” válik, érezhető a dallamából, hogy „én jól vagyok, te meg figyelj, ha akarsz”. Ha látnak is bennünket, egyértelműen azt sugalljuk ezzel a kácsingózással, hogy nem érdekel bennünket a dolog olyan nagyon. Ha látszódunk is, fontos a háttér és a saját megjelenésünk. A háttérben legyen rend. Figyeljünk arra, hogy mi látszik és hogy ne üljünk háttal a fénynek.  Rendezetten, a vonatkozó témához illően jelenjünk meg. A férfiak egy ingben, ha fontos, pláne magasabb beosztású vagy külföldi ügyfél, sokszor nem árt még a nyakkendő sem. A zakót nem fontos felvenni. Legyenek megborotválkozva, megfésülködve – a rendezettség alapkövetelmény. A nők is vegyenek fel póló helyett blúzt, esetleg pulóvert egy sállal például, egy ékszerrel (bizsu is lehet, ha az elegáns). A nők a vállukat takarják be, tehát pl. egy top, rajta egy kigombolt blúz. A háttérben ne szaladgáljon a kisgyerek, bármennyire is pozitív dolog őt látni, hivatalos tárgyaláson nincs helye. Ha hosszabb beszélgetésre számítunk, készítsünk oda egy pohár vizet (ne a kiselefántos bögrécskében, hanem pohárban).

Ha valaki online tart előadást interaktív módon, tehát a résztvevők chat programon írásban kérdezhetnek,  a bejövő üzeneteket valaki más kezelje. Nagyon-nagyon zavaró, ha az előadó, miközben beszél, szemével pásztázza a bejövő üzeneteket, elakad a beszédben, esetleg köszön valakinek külön…

Illem és protokoll járvány idején - interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

 

Ha van olyan észrevétele a Covid -19 és az illem, etikett, protokoll területén, amit nem tettem fel, de érdekes lehet, kérem, írja meg!

 

Mivel minden szakértő szerint várható második hullám a járványban, nem árt, ha kicsit jobban figyelünk. Ahol többen dolgozunk együtt, ne használjuk a másik tollát, klaviatúráját, telefonját. Az mondjuk evidencia, hogy nem iszunk a poharából.  Nem szégyen, nem túlzott piperkőcség, ha időnként kézfertőtlenítőt használunk.

 

Senkinek nincs varázsgömbje, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Ezzel együtt Ön mit vár a jövőtől? Mikor indulhat be teljes gőzzel az élet?

 

Én igen-nagyon remélem, hogy a nyár második felében, de ősszel biztosan újra indulhat az élet. Sokan nem bírnánk ki még egy fél évet bevételek nélkül. Ezért kellene tudatosítani az emberekben, hogy ha meg is szűntek a járvány idején hozott szigorú intézkedések, a vírus nem utazott el, nem ásta el magát – itt van, érdemes óvatosabban élni.

 

Az 500 fő alatti rendezvényeket már engedi a kormány. Ön is elkezdett újra előadásokat tartani vagy még óvatos? Dolgozik esetleg új könyvön? 

 

Pár napja már volt egész napos előadásom egy rendezvényszervező-oktatásszervező cégnél. Kicsit izgultam, majd’ félév után emlékszem-e még a mondanivalómra, fogom-e fizikailag bírni, de minden rendben volt. A hallgatók kb. egyharmada jelen volt, a többiek online vettek részt. Augusztus legvégén indulnak az előadásaim, a naptáram decemberig tele van, szerencsére! Új könyvet már nem írok, ezért lett az utolsónak „Summa summárum” a címe. Dolgozgatom a Nyilvánosság kelepcéi kötetem felfrissítésén, de nem ígérek semmit.

 

Művelődésszervező olvasóim meghívhatják előadást tartani? Van még szabad időpontja? Milyen elérhetőségeken érdeklődhetnek Öntől?

 

Nagyon szívesen megyek bárhova, Tótkomlóstól Sopronig, Erdőbényétől Kapuvárig. Az őszre már nem tudok időpontot adni, de jövőre találkozhatunk. A honlapomat ajánlom mindenkinek, ahol sok minden fent van, például a nyilvános előadásaim helyszíne, időpontja, a tematikáim, képek, kis történetek, és az elérhetőségem is.

www.gprotokoll.hu 

Vissza

Címkék : protokoll

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: