Húsvéti csibe kalács avagy Tutus/Pipis készítése
„Adjon a jó Isten,
Boldog ünnepeket!
Mindenféle jókkal
Lásson el titeket.
Az öreg nagyapám
Ily köszöntöt hagyott,
Örvendjetek vígan,
Jézus feltámadott.
Öröm ez ti néktek,
Énnekem és másnak,
De én is örülök
A hímes tojásnak.
Adjanak hát nékem
Néhány piros tojást,
Hogy jó kedvvel menjek
Az utamra tovább.”
Húsvét
Krisztus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe a keresztény egyház rendje szerint.
A Húsvét előtti hetet nagyhétnek nevezzük, ennek fő napjai a virágvasárnap (barkaszentelés), a nagycsütörtök (utolsó vacsora időpontja), a nagypéntek (Jézus kereszthalála, gyásznap, szigorú étkezési böjttel, gyászviselettel) és a nagyszombat (Jézus sírjánál virrasztása, az ünnep tűzszenteléssel kezdődik). Húsvét vasárnap: Krisztus a keresztre feszítése utáni harmadik napon támadt fel, ekkor van kora reggel az ételszentelés. A magyar elnevezés onnan származik, hogy a hívők a feltámadás emlékünnepét megelőző böjt után, e napon kezdték meg a húsevést. A Húsvétnapját az egyház a tavasz napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapjára tette.
A kosárban a szentelt ételek között a kalács az egyik legfontosabb.
A kalács Jézus feltámadásán alapszik, aki feltámadása után tanítványainak megjelent, kenyeret adott, s velük evett.
(Forrás: dr. Sándor Ildikó: A néprajz és a népművészet alapjai)
Húsvéti csibe kalács avagy Tutu/Pipis
Hozzávalók:
Az élesztős – kelt tésztákhoz mindig szobahőmérsékletű alapanyagokat használjunk!
A lisztet tálba szítáljuk, hogy levegős legyen. A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük az egy kávéskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt, és a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, meleg helyen 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk. A maradék langyos tejben elkeverjük a 60 g cukrot, vaníliás cukrot, a sót, 3 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Az olvasztott vajjal együtt a liszthez adjuk, fényesre- hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük. A kelesztés után a tésztát átgyúrjuk, hosszú rudat sodrunk belőle, 10 azonos szeletre vágjuk, majd egyenként kb. 30 cm-es, karcsú rudakra sodorjuk. A tésztarudat félbehajtjuk, egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót- hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a csibe feje). A másik tésztavéget 3-4 cm hosszan bemetsszünk (ez lesz a csibe farka).
Két tepsit kikenünk margarinnal, tisztes távolságra belerakosgatjuk a kalácsokat, 15 percig kelesztjük, aztán megkenjük tojássárgájával, és a „fejecskékbe” 1-1 szem leöblített mazsolát nyomunk. 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percig aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra, rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.
Jó étvágyat!