Így készíts finom húsvéti kalácsot

Kategória: Kreatív | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Így készíts finom húsvéti kalácsot

Húsvéti csibe kalács avagy Tutus/Pipis készítése

„Adjon a jó Isten,

Boldog ünnepeket!

Mindenféle jókkal

Lásson el titeket.

Az öreg nagyapám

Ily köszöntöt hagyott,

Örvendjetek vígan,

Jézus feltámadott.

Öröm ez ti néktek,

Énnekem és másnak,

De én is örülök

A hímes tojásnak.

Adjanak hát nékem

Néhány piros tojást,

Hogy jó kedvvel menjek

Az utamra tovább.”

Húsvét

Krisztus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe a keresztény egyház rendje szerint.

A Húsvét előtti hetet nagyhétnek nevezzük, ennek fő napjai a virágvasárnap (barkaszentelés), a nagycsütörtök (utolsó vacsora időpontja), a nagypéntek (Jézus kereszthalála, gyásznap, szigorú étkezési böjttel, gyászviselettel) és a nagyszombat (Jézus sírjánál virrasztása, az ünnep tűzszenteléssel kezdődik). Húsvét vasárnap: Krisztus a keresztre feszítése utáni harmadik napon támadt fel, ekkor van kora reggel az ételszentelés. A magyar elnevezés onnan származik, hogy a hívők a feltámadás emlékünnepét megelőző böjt után, e napon kezdték meg a húsevést. A Húsvétnapját az egyház a tavasz napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapjára tette.

A kosárban a szentelt ételek között a kalács az egyik legfontosabb.

A kalács Jézus feltámadásán alapszik, aki feltámadása után tanítványainak megjelent, kenyeret adott, s velük evett.

(Forrás: dr. Sándor Ildikó: A néprajz és a népművészet alapjai)

Húsvéti csibe kalács avagy Tutu/Pipis

Hozzávalók:

Az élesztős – kelt tésztákhoz mindig szobahőmérsékletű alapanyagokat használjunk!

  • Fél kg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor + 60 g cukor
  • egy csomagélesztő
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • egy csipet só,
  • 3 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • fél citrom reszelt héja,
  • 60 g olvasztott vaj + margarin a tepsi kikenéshez
  • mazsola a szemének (ha sósan készítjük, akkor bors)

A lisztet tálba szítáljuk, hogy levegős legyen. A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük az egy kávéskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt, és a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, meleg helyen 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk. A maradék langyos tejben elkeverjük a 60 g cukrot, vaníliás cukrot, a sót, 3 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Az olvasztott vajjal együtt a liszthez adjuk, fényesre- hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük. A kelesztés után a tésztát átgyúrjuk, hosszú rudat sodrunk belőle, 10 azonos szeletre vágjuk, majd egyenként kb. 30 cm-es, karcsú rudakra sodorjuk. A tésztarudat félbehajtjuk, egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót- hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a csibe feje). A másik tésztavéget 3-4 cm hosszan bemetsszünk (ez lesz a csibe farka).

Két tepsit kikenünk margarinnal, tisztes távolságra belerakosgatjuk a kalácsokat, 15 percig kelesztjük, aztán megkenjük tojássárgájával, és a „fejecskékbe” 1-1 szem leöblített mazsolát nyomunk. 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percig aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra, rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.

Jó étvágyat!

Vissza

Címkék : kreatív, húsvét

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Kapcsolódó cikkeink: