Hogyan szervezz szabályosan napközis tábort?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan szervezz szabályosan napközis tábort?

A nyári napközis tábor a világ egyik legjobb találmánya. A gyerekek számára és neked is élménybomba, egyúttal próbatétel. Millió dologra kell figyelned, ráadásul nem csak a gyerekeknek, hanem egyes törvényi előírásoknak is meg kell felelned. Igyekeztem cikkemben összefoglalni a tudnivalókat, teendőket, hogy jogilag minden téren kifogástalan és remek napközis tábort szervezhess.

Szögezzük le, hogy a vakáció áldás és egyben átok is. A szülőknek, akiknek nap közben nincs hova lepasszolni a gyereket, mindenképpen utóbbi…
Azt is kijelenthetjük, hogy az iskolás gyerekek napközbeni felügyeletének biztosítása az önkormányzatok feladata. Azonban az már a szülőé, hogy még a nyári szünet előtt ezirányú igényét a jegyzőnek bejelentse, és ha az önkormányzati kincstár üresen kong, akkor a szülő sajnos nem ússza meg térítési díj nélkül.

Hogyan szervezz szabályosan napközis tábort?

Tábori jogszabályok

A hatályos jogszabályok szerint a 6-18 év közötti korosztály táboroztatása, szervezett foglalkoztatása nem történhet szívességből, és „mutyiban” sem ajánlott a kivitelezés.
A táboroztatás ugyanis bejelentésköteles.

A bejelentést a tábornyitás előtt minimum 6 héttel kell a szervezőnek megejtenie formanyomtatványon, és a tábor helye szerint illetékes szervhez benyújtani – általában a járási népegészségügyi intézetnél.

A közegészségügyi követelményekkel is számolnod kell, részletesen elolvashatod a 37/2007. (VII. 23.) EüM-SZMM együttes rendeletben.

A következő, 12/1991. (V.18) NM rendelete felsorolja, hogy az egyes táborokhoz mely feltételeknek kell megfelelni.

Letölthető szülői nyilatkozat táborozáshoz

A szülőktől, gondviselőktől kérj a táborozást megelőző négy napon belüli nyilatkozatot, mely a gyerek aktuális egészségi állapotáról informál. Korábban orvosi igazolás kellett az általános állapotról, szerencsére ezt a rendeletet kukázták.
A nyilatkozat letölthető innen.

A nyomtatványt neked kell rendelkezésre bocsájtani, és a szülő adja le legkésőbb akkor, amikor a gyerek először a táborba érkezik. Ezeket a tájékoztatókat ne vidd haza, tartasd ott, ahol a napközis tábor működik, ugyanis bármikor ellenőrizhetnek.

Ha a tábor ideje alatt bármilyen betegség, tünet jelentkezik, akkor a szülő, illetve a táborvezető jogosult, sőt, köteles egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni.
 

Kérj a krónikus betegségekről, kezelésükről, különleges étrendről (allergia, asztma, diabetes, egyéb speciális betegségek, állapotok) pontos útmutatót a szülőktől írásban, ne feledkezz meg a használati utasításról sem.

Sosem felejtem el, amikor egy nyári napközis táborban nem voltunk eléggé éberek, és bizony beslisszolt a fejtetű valamelyik kis táborlakóval. Mivel Laci bátyánk az ezermester gyakran tartott interaktív foglalkozást a csavarozás rejtelmeiről, bizony nem úszta meg… Még most is az orromban érzem a Nittyfor* jellegzetes szagát, és hallani vélem Laci bátyánk fogai közül kiszűrődő cifra „áldást”.

Tetűmentes táboroztatást!

Vissza

Címkék : tudástár

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: