Honnan ered a Halloween?

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Honnan ered a Halloween?

Honnan ered a Halloween ünnepe? Miért faragunk tökből ijesztő fejeket? Amerikás majmolás vagy játékos ünnep? Mit kezdhet ezzel a rendezvényszervező? Lássuk a válaszokat érdekes cikkünkben...

Elég tökös vagy hozzá?

Mi lehet a titka az ókorból ránk maradt pogány szertartás egyre inkább növekvő népszerűségének? Mit tudtak a kelták, amit még III. Gergely pápa cseles intrikája sem tudott végérvényesen törölni, csak időlegesen elhalványítani? Tököljünk kicsit a Halloween körül.

A „Minden szentek előestéje” alias All Hallow’s Eve, vagy ha jobban tetszik Halloweenkor viruló harsány jókedvtől és mulatozástól sokan ódzkodunk – szentségtörésnek beállítva ezt az őszi „farsangolást”. Többeket látok október 31-én fokhagymafüzérrel a nyakában összegörnyedve a fal mellett osonni, pedig a Halloween nem ördögtől való foglalatosság. A rendezvényszervezők, kulturális műsorszervezők és a résztvevők számára is remek programsorozat alapja lehet – nem beszélve a mulatság áldásos hatásairól – leszámítva az Amerikában ilyenkor kötelező „csokit, vagy csínyt” fogromboló hatásait.

Halloween – a félelem lélektana és az ellenszer

Október 31-én a lelkek megpróbálnak visszatérni. Hogy ne ismerjenek fel bennünket élőket, javallott maskarába bújni, majd miután megtévesztettük, kicseleztük őket, alaposan ünnepeljük meg mókával, nevetéssel, finomságokkal. 

A félelem ellen a humor az egyik leghatékonyabb eszköz. (Elhunyt szeretteink is valószínűleg jobban örülnének, ha vidámnak látnának bennünket.) Ezt használhatjuk ki Halloween éjszakáján, hiszen kifigurázzuk a halált, a „túlvilágot”, saját félelmeinket az ismeretlentől, a sötétségtől, fityiszt mutatunk, bizonyítjuk: nem félünk, nevetünk, látod? Így lélekben kipihenten, megújulva, megerősödve felkészülhetünk a következő napra november 1-ére, Mindenszentekre, majd november 2-ára, Halottak Napjára – kit nem érint érzelmileg nehezen ez a két nap? 

Honnan ered a Halloween?

Add meg a módját, koronázz koponyát?

A földön ahány ország, annyi náció, rengeteg vallással, hagyománnyal, kultúrkörrel, hitvilággal. Egyes helyeken egészen elképesztő, a mi számunkra hátborzongató szokással ünnepelnek. Nem kapcsolódik kifejezetten Halloween napjához az összes, de gondoltam, ha már borzongás…

  • Haitin zombira mázolják magukat, isznak, mint a kefekötő, és a temetőben megkínálják halottaikat is.
  • Bolíviában az elhunyt hozzátartozók koponyái óvják, felügyelik üres szemgödrükön át a családot – a polcról „alátekintve”. A Halloween fesztivál alkalmával leemelik, leporolják, kényelmes párnára helyezik, kidíszítik, megajándékozzák, megsétáltatják a koponyákat, így róva le tiszteletüket.
  • Kambodzsa egyed részein bivalyversenyeket rendeznek, és a szerzetesek az éjszakát végigénekelve figyelmeztetnek, hogy a pokolba bárki, bármikor, ha nem a parancsolatok szerint él… 
  • Mexikóban november elsején/másodikán a családi ebéd vigalom a temetőben folyik. (Elképzelni nem tudom, hogy idehaza bárki is rántott csirkével a kezében…)
  • Nepálban is felvonulnak: egy tehén vezeti a menetet, hogy az előző évben elhunyt holtak lelke utat találjon a mennybe, ha esetleg addig nem…
  • Detroitban rengeteg az elhagyott ház – a helyi bandák minden évben felgyújtanak egyet, vagy többet…

Játsszunk, meglátod, haláli lesz!

Hazánkban is egyre több műsorszervező, népművelő enged a kísértésnek, és szervez jobbnál-jobb szórakoztató programot. A rendezvényszervezők megmutathatják kimeríthetetlen fantáziájukat, hiszen sok-sok, az egész családot és közösséget megmozgató programokat szervezhetnek.

Honnan ered a Halloween?

Ne tökölj, tökölj – hagyományos Halloween-i jelképek, szokások

  • Miért bújunk maskarába? A régi kelták szerint október 31-én a halottak előbújnak sírjaikból. Védekezésképpen visszariasztó gúnyába bújtak, így közülük valónak látták az élőket. Ez a hazai hiedelemvilágban is megmutatkozik, Mindenszentekkor egyes területeken nem végeztek földmunkát, nehogy megbolygassák a földalatti világot.
  • Miért gyűjtünk édességet? Mert szeretjük? A gyerekek mindenképpen. Eredetileg az ír farmerek úgy koldulták össze a mulatságra a lakomát, italokat, és jaj volt annak, aki nem adott semmit. Itthon ez alamizsna-adományban mutatkozott meg, illetve főztek/megterítettek a halottaknak is. 
  • Miért éppen töklámpa? A kelta eredetű, majd angolszászra átdolgozott monda szerint élt egykor egy istentelenül csibész, részeges ember, Jack, aki magát az ördögöt is megtréfálta. Miután meghalt, sem a mennyországba, sem a pokolba nem merték felvállalni a problémás gazfickót – örök bolyongásra ítélték. Jack, hogy el ne tévedjen, a pokolból való ajándékzsarátnokot betette egy kivájt takarmányrépába (jelenleg takarmánytök), ezzel világítva meg az utat, szüntelenül ingázva menny és pokol között.
    Nézd meg a riportot, milyen ötletes töklámpásokat készítettek a Jászságban!
  • Hogyan add meg a módját:
    Megfelel bármilyen jelmez Szélike királykisasszonytól Alienig – faragott, ijesztő töklámpás – kísérteties kellékek: műsír, vasorrú bába, lebegő „kísértetek, rémisztő hangeffektek, villódzó fények – édesség – drakula-regiment, mindenféle szellemlények tömkelege.
    A lényeg a közös készülődés, a saját ötletek megvalósítása, és az élmény!

Laci bácsit is faggattam, mi a véleménye a Halloweenről? Erre ő megajándékozott újabb humorbombájával: "Mi az abszolút horror? Amikor az utolsó ember a földön ül a szobájában és ekkor kopognak az ajtón..."

Ünnepeljük, vidámságra fel, élni jó, hát rendezzünk haláli Halloweent!

Némi pikantéria: a szövegszerkesztő aláhúzta a „haláli” szót, azzal a megjegyzéssel: „kerülendő szó, vagy kifejezés”. A halál hozzánk tartozik, tetszik, vagy sem. Haláli, hogy még a szövegszerkesztő sem találja eviláginak, pedig mi más tartozik hozzánk leginkább az életünkön kívül? 

Te mit gondolsz a Halloweenről? Majmolás, vagy játékos ünnep? Van ötleted, mivel lehet feldobni a Halloweent?

 

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: