5 tipp, hogy a gyermeknap ne sírós, hanem mókás és kacagós legyen

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

5 tipp, hogy a gyermeknap ne sírós, hanem mókás és kacagós legyen

A rendezvények legbecsesebb vendégei a gyerekek – nem csak gyermeknapon. Rendezvényszervezőként kutya kötelességünk a szórakoztatás minőségére, és a résztvevők biztonságára ügyelni – több miegyéb mellett. Mit tudsz tenni azért, hogy a gyereknap csupa móka és kacagás legyen gyereknek, szülőnek és kulturális szervezőnek egyaránt? Lássuk!

Nyakunkon május utolsó vasárnapja, de még nem késő átnyálazni a netet, a kisokost és egyéb forrásokat annak érdekében, hogy minden flottul menjen. 

Május a szabadtéri rendezvények szezonkezdete. Végre sutba vághatjuk a hőgombákat mert az idő általában kellemes. Kivéve, amikor szélvihar van, és/vagy ömlik az eső, mint ama bizonyos dézsából. De erre is van megoldás – lásd az esőszabályzatot.

Mi azonban derűlátóak vagyunk, az idei gyereknapon ragyogni fog az égbolt! Hogy ez a derű ne forduljon időjárástól függetlenül mégis borúra, jó, ha odafigyelsz pár dologra.

  1. Biztonság, biztonság, biztonság!

Védd ki, ami kivédhető – előzd meg a baleseteket! A legelemibb elvárás, hogy mindent megtegyél ezért. Balesetveszélyes eszközök nem kerülhetnek a rendezvényhelyszínre – ez a te felelősséged is. Hogy kivédd a bajt, és nem akarod végigstresszelni a programokat, nézz alaposan a szolgáltatók körmére!

A katasztrófavédelem leszabályozza a rendezvényeken elvárt engedélyeket. Böngészd át, és ne engedj be olyan szolgáltatót, aki nem rendelkezik érvényes (!) ÉMI- TÜV SÜD engedéllyel!

Biztosíts megfelelő elsősegélyhelyet, ha még nem tetted, olvasd el a rendezvényekre vonatkozó mentési rendeletet.

A balesetveszélyes helyszínek legyenek elkerítve. A gyerek gyors, mint a csík, a szülő meg hamar fárad – elég egy óvatlan pillanat…

  1. Legyen elég illemhely!

(A mobil illemhelyekről már itt írtam.)
Minden fesztiválon, falunapon, táncos és/vagy zenei, kulturális rendezvényen kiemelten fontos, hogy a nagyérdemű félre tudjon vonulni, ha szólítja a szükség. Ez főleg akkor elengedhetetlen, ha a vendégek zöme gyerek. Életkori sajátosságaik alapján még nem tudják úgy szabályozni a kiválasztó szervrendszereiket, mint mi. (Ez ugye, tudjuk, felnőtteknek sem sikerül minden esetben…)
Jó, ha gondoskodsz pelenkázó helyiségről is, így tuti hogy nem fog a palacsintába olyasmi kerülni, ami nem odavaló – ráadásul a szülők is értékelik a gondoskodást.

 

  1. Nem csak a modern játék a jó játék!

Vidám a vidámpark? Naná! Ezermillióféle szórakoztató szabadtéri masina, vurstli, körhinta, ketyere villog, forog, zakatol manapság – győzzünk választani. Ha rám hallgatsz, ízléstelen giccsparádé nem vesz részt az általad szervezett produkciókban, attrakciókban. Vannak szolid, mégis értékes szabadtéri szórakoztatóeszközök is.

A gyerek egy bottal is jól eljátszik – ha hagyják. Itt van példának okáért az ugrálóvár. Tudom, ez nem éppen bot, de gondolj csak bele! Hogyan zajlik az ugrálóvárban a játék? Felmászik, lecsúszik, felmászik, lecsúszik – a végtelenségig. Tökegyszerű, mégis imádják. Mi már szívesen odébbállnánk, de nem és nem, a gyerek nem tágít! Mert mi kell a gyereknek? Mozgás! Ráadásul az egész kis „szerkezetre” pozitív testi és lelki hatással van az ugrabugra.

Kézműves foglalkozások, népi játékok, mobil játszótér, bábjáték – nem kell nagy csinnadratta – a siker nem a dizájnon és a flittereken múlik.

  1. Szervezz okosfoglalkozásokat! 

A gyereket minden érdekli, a gyereknap pedig kiváló alkalom arra hogy játszva, élményeket szerezve tanuljon. Interaktív öko-, világjáró, bűvész sátor, érdekes (és veszélytelen) fizikai kísérletek, „ki tud többet”, sport és egyéb vetélkedők…
Légy nyitott, amikor erre a becses napra menedzseled a programjaidat. 

5 tipp, hogy a gyermeknap ne sírós, hanem mókás és kacagós legyen

  1. Ne engedd, hogy a publikum megsüketüljön!

A szervezési stádiumban ne feledkezz meg egyeztetni a szórakoztatást biztosító partnerekkel a hangerőt illetően sem. A közönségen kívül – ki szeret üvöltve társalogni? – a meghívott előadóművészeket is taccsra vágod – ráadásul a decibelek adott határon túl károsak. Azt meg ugye végképp nem szeretnénk, ha feljelentenék az egész miskulanciát a túl nagy zajszennyezés miatt.

A zaj- és rezgésterhelési határértéket jogszabály szabályozza. Érdemes a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM rendeletét átböngészni. 

Mondtam már? Laci bácsi szédülős. Olyannyira nem bírja a pörgést, hogy a saját lakodalmán is csak tipegett a menyecsketánc alatt. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy anno fiatalon egyszer (és csakis egyszer!) túl sok törkölypálinkával a gyomrában ült fel a körhintára… Ő ezt úgy emlegeti, hogy a törköly és a körhinta nem bírja egymást. 

Készüljünk fel a boldog gyerekzsivajra – remekbe szabott gyermeknapot kívánok!

 

Vissza

Címkék : gyerekműsorok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: