Mit érdemes tudni a farsangról a rendezvényszervezőnek?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mit érdemes tudni a farsangról a rendezvényszervezőnek?

Milyen hagyományok, népszokások övezik a farsangot? Mettől meddig tart az idén a karneválok, mulatságok téli időszaka? Olvasd el bejegyzésemet és meríts ötletet a rendezvényedhez...

„Maskarások, bolondok, Rázzátok a kolompot: Takarodjon el a tél, Örvendezzen, aki él.”

Sarkady Sándor: Farsang (részlet)


Idén január 6-tól (vízkereszt) egészen március 6-ig (hamvazószerda) bőven van időnk arra, hogy programszervezőként hozzásegítsük a Nagyérdeműt, hogy alaposan és maradéktalanul kifarsangolhassa magát. Használjuk ki, hiszen a farsang gazdag néphagyományokra épülő vigalomsorozat! 

A farsang kőbevésetten vízkereszt napján kezdődő, és egy változó, úgynevezett mozgóünnepig, a hamvazószerdáig tartó időszak. A hamvazószerdát megelőző kedd a húshagyókedd, a farsang zárónapja, tehát ne fogd vissza magad, szervezz kedvedre, hadd farsangoljon, mulasson a közönség! 

Még ki sem hűlt a karácsonyi rendezvények parazsa, a kulturális szervezők már fejest ugorhatnak a farsangi hetek műsorainak megszervezésébe! Remek lehetőség, számtalan érdekes és szórakoztató programmal színesíthetjük az általában szürkés-borongós évkezdést. Figyelem! A farsang farka, azaz a karnevál, vagy télbúcsúztató, idén március 3-4-5-én lesz, azaz március 5-e az utolsó farsangi nap! Aztán hamvazószerdától, 6-ától indul a negyven napos böjt! Leszámítva a zabáló-, vagy kövércsütörtököt!

Nem volt a farsang mindig ilyen elfogadott! Az egyház sokáig ördögtől valónak tartotta vérbő és hedonista szokásai miatt. Mivel azonban az emberek fittyet hánytak erre, a keresztény egyház kénytelen volt megbékélni, sőt, egyes keresztény ünnepek idejéhez kötve valamelyest a maga képére formálta. 

Kezdődjék a farsangi dínom-dánom!

Jöjjenek a maszkos alakoskodók, a busós zsánerjelenetek, a téltemető játékok, a bálok, a zsíros-húsos, garantáltan rémálmokat szülő és a vércukrot megdobó, de roppant gusztusos és ínycsiklandóan finom farsangifánk hegyek! 

Mit érdemes tudni a farsangról a rendezvényszervezőnek?

A kiszebáb égetés a farsangi rendezvények csúcspontja

Maszkos alakoskodók

Busójárás, téltemetés, farsangtemetés – elmaradhatatlan népi hagyományok. Jellemző móka a telet megszemélyesítő szalma-, vagy rongybábu elégetése, vagy hó alá temetése. 

Falujáró menet

Akárcsak a szüreti, a téli, farsangi jelmezes, maszkos felvonulások is nagy népszerűségnek örvendenek. Humoros, ironikus jelenetekkel, megjátszott esküvőkkel, egymás bőrébe bújva teremtődik meg a vidám hangulat, amit a kísérőzenészek csak fokozhatnak.  

Essen egymásnak Cibere vajda és Koncz király! Nyerjen az, akinek nyernie kell! A farsang első napján a bélpoklos Konc király, húshagyó kedden a böjtöt megszemélyesítő Cibere vajda nyeri a játék-tusát.

Operabál, álarcos bál, batyus bál, céhes bálok…

A farsangi, batyus bálok a paraszti és a városi polgárság szokásait elevenítik fel. Az eladósorba kerülő menyecskék, házasulandó legények ezeken a közösségi eseményeken szemelték ki választottjukat, már ha a frigyet le nem „zsírozták” előtte a szülők… 

Farsangi köszöntők

Kedves dolog a farsangi köszöntő. Anno a tanító vagy a pap házról házra előadva egészítette ki soványka keresetét. 

Remek megnyitókezdet, ha falusi farsangi bálokon egy csokornyi maskarába bújt gyerek farsangi jókívánságokkal nyitja meg a mulatságot.

Nem csak idehaza bújunk maskarába 

Ha azt mondom: Itália, velencei karnevál, biztosan senki nem néz értetlenül. Az már kevésbé köztudott, hogy Olaszország a karneválok bölcsője. 

A németek farsangjának csúcspontja a bolondok keddje, az álarcos franciák pedig „kövér ökör” nevezetű szokás keretében kötőféken vezetett ökröket parádéztatnak Párizs utcáin.   

A tengerentúlon, vitán felüli, hogy a brazil Riói karnevál viszi az attraktív, káprázatos, fényűző felvonulások között a prímet. No meg persze a szamba. ☺

Laci bátyánk sok egyéb mellett mestere a fánksütésnek! Soha szalagosabb, foszlósabb és ízletesebb fánkot nem haraptam, mint amit ő süt! Évekig könyörögtem, mire elárulta a farsangi fánk titkát. Nem volt az más, mint egy loccsantásnyi pálinka a kelesztőtálba…

Te milyen farsangi rendezvényt szervezel az idén? Írd meg kommentbe!

 

Vissza

Címkék : érdekességek, rendezvényszervezés, farsang

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: