Az idén a Mikulásnak fekete rabszolgái voltak?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az idén a Mikulásnak fekete rabszolgái voltak?

Az idén a Mikulásnak fekete rabszolgái voltak?

Érdekes mikulásszokás Hollandiából! Erről találsz érdekes írást blogomon…

A világon sokféleképpen ünneplik a mikulást. Sok helyen összemosódik a karácsonyi ünnepkörrel. Bár a hollywoodi filmek kezdik uniformizálni a szokásokat, még mindig őrzik a népek saját kulturális hagyományaikat. Így van ez a Mikulással is.

Magyarországon a Mikulás ünnepe Szent Miklós legendájához kapcsolódik. A püspök számos jó tettével szolgált rá, hogy szentté avassák. Ismert az a történet, amikor egy szegény ember lányait segített férjhez adni azzal, hogy titokban aranyzacskót adott nekik. Így már lett hozományuk. Ekképpen mentette meg őket a szégyentől. Máskor éhező gyerekeknek juttatott élelmet. Sőt, még van egy elég véres történet is az emlékezetben. Egy mészáros három gyermeket gyilkolt le. A püspök egyik csodatétele volt, hogy feltámasztotta őket. Ma úgy tartjuk, hogy a neve napján, december 6-án meglátogatja a gyerekeket és ajándékokat, csemegéket hoz nekik. Magyarországon még elkülönül a karácsonyi ünnepkörtől a mikulás szokása. Mi Jézus születését ünnepeljük december 25-én és a „jézuska” hozza az ajándékot a karácsonyfa alá.

Az idén a Mikulásnak fekete rabszolgái voltak?

A "Fekete Péterek" karaktere sokak szerint a rabszolgaságot idézi

Nézzük meg, hogy ünneplik a Mikulást Hollandiában!

Hollandiában Szent Miklós neve Sinterklass. A fehér szakállú öregúr Spanyolországban él hű szolgáival, a Fekete Péterekkel. Azonban minden évben, november közepén megérkezik gyönyörűen feldíszített gőzhajójával valamelyik holland város kikötőjébe. Ezt követően egészen december 6-ig fehér lován és fekete segítőivel végig vonul az összes nagyobb városon. Páratlan látványosság!

Az igazi nagy ünnep december 5. Ekkor leteszi a zsákokban az ajándékokat a kapu elé, becsengett és sietve távozik. A gyerekek nagyon örülnek persze az ajándékoknak, a sok-sok játéknak. Másnap aztán az ajándékosztó újra hajóra száll és visszautazik Spanyolországba.

Az idén a Mikulásnak fekete rabszolgái voltak?

Hagyományos gőzösön érkezik és távozik a hollandok télapója

Manapság sok kritika éri a „Pirosruhást”. Egyesek rasszizmussal vádolják. Véleményük szerint a Fekete Péterek karaktere a rabszolgaságot idézi. Volt is 2013-ban, egy ENSZ vizsgálat, amely vezetője a rabszolgasághoz való visszatérésként emlegette a hagyományt. A hollandok aláírást gyűjtöttek és két millióan álltak ki a „Zwarte Pietek” mellett. Mindenesetre érdekes látni, ahogy a hagyományok tisztelete küzd a liberális holland társadalom elveivel.

forrás: https://24.hu/kulfold/2016/12/02/a-hollandok-minden-ev-vegen-eletben-tartjak-kicsit-a-rasszizmust/

Vissza

Címkék : érdekességek, mikulás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: