A szenzációs szüreti felvonulás 5 összetevője

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A szenzációs szüreti felvonulás 5 összetevője

A szüreti felvonulás alkalmával több legyet, illetve muslincát üthetünk egy csapásra. Szeretjük a bort, tiszteljük a bort, örülőnk a jó termésnek és elűzzük a gonoszt is – mindezt bele is sűrítjük a szüreti felvonulásokba – évszázadok óta. Te szervezed? Akkor koccintsunk a sikerre!

A szenzációs szüreti felvonulás 5 (egyáltalán nem titkos) összetevője

Kis túlzással, de kijelenthetjük, hogy beültünk a készbe! Legalábbis a szőlőtermesztés kapcsán, hiszen a régi rómaiak fejlett szőlőtermelő és borkultúrával bírtak Pannónia ránk eső területein. Sőt, a szőlő erjesztése az ősidőkig nyúlik vissza! Nem is csoda, hiszen az éghajlat és a talaj remek alap, ráadásul mi magyarok módfelett kedveljük a bort! A bor köztudottan nem csak népszerű, hanem módfelett egészséges! Mértékkel! 

A szőlő, a bor iránti szeretetünket, tiszteletünket többféle módon, alkalommal is kifejezzük. Az egyik esemény príma kapcsolatápoló és csapatépítő tevékenység, ez a szüret és a hozzá dukáló szüreti felvonulás.

Rendezvényszervezőként itt fel is kaphatjuk a fejünket, hiszen nagyon sokakat csábíthat a jó hangulatú szüret, ahol a kellemest összeköthetjük a hasznossal! Programszervezőként nem szükséges ahhoz borvidéken élnünk, hogy leszervezzünk egy-egy szüreti részvételt. 

A szenzációs szüreti felvonulás 5 összetevője

A szüret koronája a szüreti felvonulás! 

A fejedelmi borban megfelelő arányban van az alkohol, a cukor, különféle savak, a glicerin és a víz. A műsorszervező akár a jó borász! Tisztában van vele, hogy a szuper szüreti felvonulás olyan, mint a jó bor: ha rendben van a „hozzávalók” megfelelő aránya, garantált a mámor és a remek hangulat! 

Te rendeztél már bort? 

Fenti párhuzamból indulva, ha rendezvényszervező vagy, és megadatik számodra a szüreti felvonulás szervezése, lebonyolítása, jó borásznak kell lenned! Ehhez pedig értened kell ahhoz, hogyan készíts pompás bort, azaz az általad szervezett szüreti felvonuláshoz miből mennyi szükséges. 

A fergeteges szüreti felvonulás hozzávalói

  • A parádé alapeleme a zaj és az ének
    A szüretek anno mindig nagy csinnadrattával, kereplővel, hujjogatással, puskalövéssel indultak – hogy elriasszák a fránya gonoszt –, majd dalolással folytatódtak. Magyarán: ne némasági fogadalmat tévő szerzeteseket hívj hangulatfelelősnek, illetve hívj énekkart, népzenészeket, falusi kórust! 
  • Szőlő
    Nem teszkós, hiszen az nem túl autentikus. A legsatnyább saját termés is jobb, mint az importált csicsás. Ezt ajánlott rúdra akasztva jókiállású legényekkel, leányokkal cipeltetni. Szőlőkoszorúnak, búzával, szalaggal ékesítve szintén van keresnivalója. Évekkel ezelőtt egy Maradjontitokban Szüreti Fesztiválon jártam, ahol a borvidék településeinek polgármesterei egy-egy kosár szőlővel érkeztek, amelyet a színpadon nagy külsőségek között adtak át a házigazda város polgijának ajándékba. Az egyik polgi asszony nagy szemű olasz szőlővel érkezett. Hát mit mondjak, volt aki füttyentett, de a többinek sem volt őszinte a tapsa…
  • Lovas szekér
    Mindenféle cifrasággal, virágkoszorúval és persze szőlővel díszítve, megrakva minden földi jóval, és vidám menyecskékkel. Itt helyet kaphat Bacchus magyar változata: Baksus az ő boroshordójával, lopótökével és poharával.
    Ha lovat szervezel a rendezvénybe, érdemes elolvasnod korábbi cikkemet.
  • Alakoskodók, zsánerszereplők
    Itt természetesen nem a képmutatókra gondolok, hanem a különféle „alakba”, jelmezbe bújó közreműködőkre.
    Az alakoskodók személye, száma attól függ, milyen tájegységen rendezed a szüreti felvonulást – informálódj, ha nem vagy biztos a dolgodban.
    Az alakoskodók nélkül nem szüreti felvonulás a szüreti felvonulás.
    Egyes terülteken borkirályt, és/vagy bírót, bírónét, dobos kisbírót választottak, kíséretükhöz tartozott két pandúr – általában lovon, de ha rám hallgatsz, ezt inkább stilizálod –, két kisbíró és a két mókamester cigány.
    Egyes vidékek alakoskodó szereplői a kéményseprők, a kereskedő zsidók, a cigány, a fakanalat áruló szlovák és a drótostót. No meg az állatok, akiket már ismerhetünk a farsangi felvonulásokról is, a medve, a ló, a gólya. 
  • Minél többen vannak a szüreti felvonuláson, annál jobb!
    A menetet színesíthetjük maszkos, kipingált, maskarába bújt szereplőkkel is, akik incselkednek, szórakoztatják a menet tagjait. Szervezd be az ovisokat, iskolásokat, nyugdíjasokat, polgártársakat.

Népművelőként, kulturális rendezvényszervezőként gyakran veheted hasznát az alakoskodóknak, a zsánerjeleneteknek, hiszen hozzátartozik örökségünkhöz, népszokásainkhoz. Rengeteg program, fesztivál nélkülözhetetlen előadói. Szánj rá egy kis időt és keresgélj, informálódj! Ne csak a neten, a könyvtárban is. Sok dolgot olvashatsz könyvekből, amit a neten nem találsz. Tudod, az alapos forrásmunka mindig jó ötleteket ad és segít, hogy eredeti és élményekkel teli legyen a szüreti rendezvényed! 

A zsánerjeleneteket, alakoskodókat illetően okos, érdekes információkat olvashatsz itt.

Hogy mit gondol Laci bácsi a szüreti felvonulásról? Sajnos perpillanat nem tudom meginterjúvolni, mert a hegyen van, lázasan készül a szüretre. Jóféle kadarka terem a birtokán.

Te szereted a bort? Melyik a kedvenced?

Vissza

Címkék : szüret

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: