6 jó ötlet, amit vétek lenne nem elolvasnod, ha Márton napi rendezvényt szervezel

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

6 jó ötlet, amit vétek lenne nem elolvasnod, ha Márton napi rendezvényt szervezel

Egy szuper őszi gasztro-kulturális rendezvényre remek alkalmat adhat Szent Márton ünnepe. A jeles nap november 11-én, vasárnap lesz és színes, szórakoztató programok megtartására ad kiváló alkalmat. A következőkben néhány ötletet szeretnék adni, amivel sikeresebbé teheted a Márton napi rendezvényed.

 

A Márton napi rendezvények országszerte a családok kedvenc programjai

  1. Egyél libát!

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a néphagyomány. Ne hagyd hát éhezni a közönséget! Persze nem kell a költségvetés nagy részét drága libamájra költened. Elegendő, ha friss, ropogós héjú kenyeret vásárolsz és megkened libazsírral. Egy kis lilahagyma és piros arany nem csak feldíszíti, de finomabbá is teszi az egyszerű, mégis különleges étket.

Nagyszüleink idejében ezen a napon országszerte nagy lakomákat és mulatságokat rendeztek. Úgy tartották, hogy aki rendesen kiveszi a részét a lakomából az egészségesebb és erősebb lesz.

De miért pont libát? Talán más balszerencsés szárnyas jószág nem felelt meg eleinknek az asztalra? Nos, a legenda szerint Szent Márton igen szerény ember volt. Nem szerette volna, hogy püspökké válasszák, így a ludak közé bújt, hogy a hívők elől elrejtőzzön. De a libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Innen hát a liba tor.

6 jó ötlet, amit vétek lenne nem elolvasnod, ha Márton napi rendezvényt szervezel

Márton napján ajánlott a liba fogyasztása

  1. Kié a legfinomabb újbor? Verseny a gazdáknak, jó kedv a fesztiválozóknak!

Márton napjára már általában kiforrt az újbor. „A bornak Szent Márton a bírája.” – tartja a mondás. Szervezz hát borkóstolást, ahol a helyiek megmérettetik borukat. Kérd meg valamelyik köztiszteletben álló polgárt, hogy legyen a bíró. Az egyre hidegebb novemberi időben nemcsak a testet, de a lelket is felpezsdíti az újbor.

6 jó ötlet, amit vétek lenne nem elolvasnod, ha Márton napi rendezvényt szervezel

Az új bor kóstolás kiváló program

  1. Játssz libás játékot a gyerekekkel!

Kedvenc libás játékomat a gyerekprogramok részeként lehet játszatni. Nem kell hozzá más, csak egy vállalkozó kedvű, énekelni tudó játékvezető, két pálca és persze a gyerekek. Egy dalocskát kell énekelni, közben pedig a zene lüktetésére ütemesen össze kell ütögetni a pálcákat. A dalocska így hangzik:

Hat lúd a zabszalmában, hetedik a hajdinában, mindjárt jön a gazda, a libákat hajtja, tíz liba bukk!

Egy játékmester áll a többiek előtt és ütögeti a ritmust a pálcákkal. A gyerekek utánozzák, a mutató ujjuk a pálcák. A dalocska végén a „bukk” szóra játékmester a pálcákat eldugja a háta mögé vagy a magasba emeli. A gyerekeknek utánozniuk kell a mozdulatot. Mindig más lesz a többiek előtt a karmester. Jó kis szórakozás akár a színpadi programok között is.

  1. Szent Márton vesszeje és a pásztorok

A régi falusi világban szokás volt ezen a napon, hogy a pásztorok vesszőt adtak ajándékba a gazdáknak. Ez volt Szent Márton vesszeje. Azt gondolták, hogy ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó. A kanász megköszöntötte a gazdát, az pedig „rétespénzt” fizetett neki. Ehhez köthető a malacterelő játék, amelyet nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is szívesen játszanak. Nincs nagy eszközigénye. Kell kb. hat db fatojás (vagy hungarocell tojás a kreatív boltból), hat db. egyszerű bot (vagy seprűnyél) és egy műanyag veder, aminek az egyik oldalán, a teteje felől nyílást vágunk. A vödröt fejjel lefelé fordítjuk. Ez lesz a disznóól. A nyíláson keresztül kell beterelni a tojásokat, vagyis a malacokat az ólba. A botot szabad csak használni a tereléshez, sem a kezünkkel sem a lábunkkal nem szabad hozzáérnünk a malackákhoz. Mivel a tojás excentrikus, ezért össze-vissza fog gurulni, ahogy az életben is a malacok cikk-cakkban szaladgálnak, csak ne kelljen az ólba menniük. Mindez az önfeledt kacagás bő forrása lesz a rendezvényeden.

 

  1. Szervezz libafuttató versenyt!

A versenypálya kb. 20 méter hosszú és két-három méter széles legyen. A folyosót akár szalmakockákkal vagy vesszőkerítéssel is határolhatod. Nyílván ne legyen egy méternél magasabb, mert akkor nem látni a versenyt. Itt kell a benevezett libákat egy kisebb pálcával a célba terelni. Egyszerre ketten indulhatnak, a nyertes jut tovább. Természetesen a szárnyas jószágokat bántalmazni szigorúan tilos, kizárást von maga után.

Tipp: a szervezők is szerezzenek be néhány libát, hogy a liba nélkül érkezők is ki tudják próbálni a versenyt. Napközben egy elkerített részen a gyerekek megnézhetik az állatokat. Ismered a városi legendát, amikor megkérdezték a kisgyereket, hogy mi borítja a csirke testét? A válasz: nylon zacskó! Talán, ha többet találkoznak a kulturális rendezvényeken is élő állatokkal, jobban megjegyzik, hogy a liba is tollas jószág.

6 jó ötlet, amit vétek lenne nem elolvasnod, ha Márton napi rendezvényt szervezel

Készülnek a derék ludak a libafuttatásra

  1. Egy ide illő előadás: Ludas Matyi

Fazekas Mihály örökbecsű művét több társulat is feldolgozta. Találsz bábszínházi, óriásbábos és vásári komédiás előadást is az interneten. Szerintem az egyik legjobb választás Márton napra. 

Laci bácsi az idén saját szervezésű rendezvényünket fogja meglátogatni. Ha Miskolcon jársz, téged is szeretettel látunk. Itt találod a plakátot róla:

6 jó ötlet, amit vétek lenne nem elolvasnod, ha Márton napi rendezvényt szervezel

Vissza

Címkék : Márton nap, rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: