5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

Ha gyermekműsor-szervező vagy, brutális malőröktől mentheted meg magad, ha eltöprengsz a cikkemen olvasás után. Mert a gyermekprogram szervezése olyan, mint egy kalandfilm… Csapdák, váratlan események, bevadult, bár amúgy cuki csemeték… Vajon happy end vár rád a műsor végén? 

Vigyázó szemeid a gyermekekre vesd – különben lesz nemulass! 

Nyugodtan hagyd ki ezt a cikket, ha gyerekrendezvényt szervezel és mindig teltházas a program. Ha állandóan elfogy az összes jegy, zsúfolásig telt a nézőtér és az előadás végéig az is marad. Ha így van, akkor az általad szervezett, gyerekeknek szóló rendezvény tuti profi! Odafigyelsz mindenre, nagy tapasztalattal rendelkezel, ráadásul Fortuna is kedvel. De ha mindez nem, vagy csak részben igaz rád, akkor érdemes elolvasnod írásomat.

Az alább felsorolt alaptézisek közül nem szeretnék semmit nyomatékosítani, véleményem szerint az összes fontos. Érdemes megfontolnia minden rendezvényszervezőnek.
Ha műsorszervezőként átestél a tűzkeresztségen, és magad mögött hagytál pár kölyökműsor rendezést, tudod: a lurkók a legőszintébb, legkritikusabb, de a leghálásabb közönség is! Ha minőséget produkálsz, nem csak a kicsik szívét nyered el a gyerekműsorral, hanem a szülők kegyeit is. 

  1. Válaszd meg jól a napszakot!

A tökmagok életkori sajátosságai miatt a nekik szóló rendezvény megtartására az ideális időpont a délelőtt és a késő délután. Mégis gyakran találkozom azzal, hogy az apróknak szánt előadást ebéd után, az altatás idejére teszik be a programba. Ez főleg fesztiválok, falunapok esetében igaz.
Kettőkor ünnepélyes megnyitó, ilyen-olyan protokoll, aztán félháromtól kezdődik a gyerekműsor. Tudom, hogy sűrű a program, de ezzel az időponttal az óvodásoktól el is vágta magát a rendezvény. Persze lesznek ott iskolások, de az ovis csöppségek kimaradnak... Pedig az ő korosztályuk az, akik szájtátva, nyálcseppenve figyelnek, és sikítva kacagnak – minden fellépő művész álma!

Ilyen elbaltázott időpontot kaptunk be néhány éve az egyik nagy gasztrokulturális fesztiválon is, ahol az fb posztolást követve több szülő is jelezte, hogy az Egyszervolt Mesezenekar fellépését a délutáni szieszta miatt kellett kihagyniuk.

Mi a megoldás? Ha délelőtt esélytelen a program lebonyolítása, válaszd a késő délutánt vagy akár a kora estét. Ne félj! Öt-hat óra magasságában tökéletes!
Miskolcon az Esztenás Zenekar táncháza több mint tíz éve várja az ingyenes táncházba a tökmagokat. Kezdés este hattól! Szinte mindig teltházzal zúznak, pedig javarészt ovisok járnak.

5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

  1. Legyen alsó korhatár!

Ha beltéri színházterembe szervezel mese- vagy bábszínházat, kérdezd meg a fellépőktől, hány éves kortól ajánlják. Általában három éves kor alatt csak a csecsemőszínházakat javasolják a gyerekeknek. Ezt mindig írd ki a plakátra, jelenítsd meg a hirdetéseidben! Még így is lesz olyan anyuka vagy apuka, aki simán behozza a karon ülő kisbabát is. Persze van olyan baba, aki jól bírja az előadásokat, de nagyrészük nem bír ki félórát sem egyhelyben, és könnyen megijednek a számukra ismeretlen hang- látványeffektusoktól. A következmény hogy üvöltve sír a baba, és a szülő elkerülendő a botrányt, inkább kiviszi – a jegy potyába ment. 

Volt olyan esetem, amikor egy apróság tönkretette majd száz másik gyermek szórakozását a bömbölésével. Ezt úgy kerülheted el, hogy még az előadás előtt felhívod a figyelmet a korhatárra, akár a jegyvásárlás során. Ha ennek ellenére is részt akarnak venni az előadáson, akkor ültesd őket a sor szélre, hátra. Így a kicsi is kevésbé ijed meg, és sírás esetén is könnyebb kivinni a nézőtérről.

5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

  1. Óvatosan a hangerővel!

Ne feledd, a gyerekeknek szóló zenei műsorokhoz nem a Metallica koncert hangereje kell! A túl hangos zene és beszéd megijesztheti őket. Kiváló, ha a sarjakat is bevonod a műsorba, ők aztán szívvel-lélekkel játszanak veled! Sok gyermekműsor tartalmaz interaktív részeket. Nem árt, ha a kórusban bekiabáló gyerekek mellett is hallani lehet a műsort. Ez bizony kötéltánc… Ha van a rendezvénynek külön technikusa, kérd meg, hogy a helyzetnek megfelelően állítsa be a hangerőt.

5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

  1. Ne engedd be a gyerekeket túl korán a színházterembe!

Láttál te már ovisokat, akik gyerekprodukcióra „várnak”? Én láttam! Szerintem egy családi ház éves energiafogyasztása kitelt volna annyi energiából. Honnan veszik… 

Tapasztalatom szerint az ovisok átlagosan 30-35 percet, az iskolások 40-45 percet tudnak figyelni. Nem szerencsés, ha jóval az előadás kezdete előtt már a nézőtéren „üldögélnek”. Jobb, ha addig anyukával sétálnak, játszanak az előtérben. Másrészről már itt neveljük őket arra, hogy a színház szentély, nem játszótér, itt bizony viselkedni kell!  

5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

  1. Legyenek kísérőprogramok!

Az élményt még gazdagabbá teheted, ha az előadás előtt vagy után tartalmas foglalkozást kínálsz fel. Jelesül az előadáshoz kötődő kreatív kézműveskedést, vagy egyszerűen csak kifestőket nyomtatsz, és színes ceruzákat teszel ki. 

Az Újpesti Művelődési Házban a Ludas Matyi bábjátékunk után a gyerekek élvezettel színezték Matyit, Döbrögit és a libát ábrázoló kifestőket. Nem kell mindig nagy és költséges dolgokra gondolni, lehet, a kevesebb olykor több.
Használj ügyességi játékokat, melyek az intézmény tulajdonában vannak. Ezeket minden alkalommal kiteheted, hogy akár önállóan, akár valamelyik kolléga vezetésével játszanak vele az apróságok. 

5 + 1 jó tipp, hogy még sikeresebb legyen a gyerekprogramod

+1. Használd ki a közösségi média erejét!

Az előadás után kérd meg az előadóművészeket, hogy néhány percben engedjék meg, hogy a gyerekek közös fotót készítsenek velük. Akár jelmezben vagy bábokkal. Kérd a szülők engedélyét a fotó közösségi oldalra történő posztolásához. Gazdagabb, maradandóbb lesz az élmény, másrészt az intézményedet is hirdeted, népszerűbbé teszed a közösségi médiában.

Laci bácsinak erre is van egy aranyköpése, amit Dávidkától hallott, amikor sokat kellett várni a mesejátékra. „Istenem, adj türelmet! De azonnal!” 

Van még ötleted? Hasznos tapasztalat a gyermekműsorok szervezése terén? Oszd meg velünk!

 

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: